Föreläsningar

Teman

Föräldra – och personalgrupper: Jag har genom åren föreläst inom olika uppskattade teman som jag vet att tonårsföräldrar men också personal har många funderingar kring. Vad är det som händer med tonårshjärnan, hur hanterar vi frigörelsen, hur stödjer vi dem med skolarbetet? Gymnasiestart, vad kan vara bra att tänka på? Det här med kompisar, trender och nätet. Det är så mycket vi inte förstår längre av våra ungdomars liv och där behovet är stort av att få vägledning. Här nedan är ett axplock av mina tidigare föreläsningar, men det är bara förslag, jag skräddarsyr och sätter ihop nya teman utifrån er personal och föräldragrupps behov.

Personlig utveckling: Jag föreläser också inom teman som rör personlig utveckling  och har workshops i grupp. Men kan också erbjuda enskild vägledning.  Jag är certifierad inom positiv psykologi och dessa verktyg använder jag i min coachning. 

Trygghet och trivsel

Social samvaro

Kompisar är ofta en av de viktigaste hörnstenarna i tonåringens tillvaro för att spegla identitet och hitta trygghet. Vad händer i en grupp? Hur kan vi som föräldrar och vuxna på skolan hjälpa dem att hitta en fungerande plats i den sociala samvaron. Vilka faktorer spelar in? Rekommenderad föräldragrupp: Åk 4-7
En rundvandring i den digitala skolgården

Hur var det på nätet idag

Idag så är sociala medier den nya skolgården, appar styr leken och vi vuxna har inte erfarenhet av att vara en ungdom i IT-uppväxtens skugga. Hur kan vi hjälpa våra ungdomar att surfa lugnt och säkert. 
Eleverna på skolan får fylla i en enkätundersökning om sina nät och sömnvanor som jag analyserar och har med i min föreläsning. Denna föreläsning fungerar utmärkt om ni vill ha ett föräldramöte där både föräldrar och deras ungdomar deltar. 

Rekommenderad föräldragrupp: Åk 5-8

Hitta tillbaka till kommunikationen

Älskade förbannade tonåring

Tonåringen talar inte längre med dig, hjälper inte till hemma, bråkar med syskon, vill bara vara med sina vänner eller ifred bakom en stängd dörr. En av huvuduppgifterna för en tonåring är att utveckla en egen identitet – få en känsla av vem de är här i världen. Precis som det är normalt för tonåringar att berätta mindre, är det normalt att föräldrar känner sig oroliga för den här förändringen. De kan ibland göra vad som helst för att få tillbaks den gamla närheten. På olika sätt försöker man hitta en väg in men det kan vara svårt att bygga en fungerande relation. Kommunikationen strandar. Föreläsningen ger nycklar till kommunikation som fungerar.

Rekommenderad föräldragrupp: Åk 5-9

Främja psykisk hälsa och studiestrategier

Stress och studieteknik

Skolprestationer är huvudorsaken till att unga i årskurs sju till nio känner sig stressade. Men det är oftast den sociala stressen som leder till utveckling av psykisk ohälsa. Hur kan vi som vårdnadshavare och vuxna på skolan stödja våra tonåringar att hitta bättre verktyg i att plugga smartare, skjuta upp mindre, hitta självkänsla som inte är prestationsinriktad och få en ökad inre och yttre balans.

Rekommenderad föräldragrupp: Åk 7-gymnasiet

Tips inför gymnasiet

Från tonåring till ung vuxen

Om tre år så är du inte längre vårdnadshavare utan bara förälder till din ungdom. Det händer mycket med utvecklingen under den här tiden. Hur ser den kroppsliga, mentala, sexuella och sociala utvecklingen ut? Hur ska vi tänka kring gymnasievalet? Hur skiljer sig gymnasiet från grundskolan? Vad blir min roll som förälder? Hur kan vi ge dem verktygen de behöver ha för att de på egna fötter ska kliva in i vuxenlivet som myndig ung vuxen? Denna föreläsning passar även att kombinera med skolans SYV och dennes information och där vi kan samverka kring upplägg. Men den går också att ha separat. 

Rekommenderad föräldragrupp: Åk 8-gymnasiet

Sprid ert budskap genom mig

Skräddarsydd föreläsning

För att få till ett föräldramöte där er skolas arbetssätt och budskap ska föras vidare till föräldrarna så behöver jag skriva föreläsningen efter att ha fått input från er. Jag kan plocka in material från t.ex. ett av mina färdiga teman, men upplevelsen ska vara att jag pratar som om jag arbetar på er skola och för vidare ert budskap till era föräldrar.

​Lek med tanken. Säg att ni väljer temat Social samvaro för era föräldrar i åk 5 vars elever precis börjat på skolan, ni har erfarenhet att det blir en del hetsiga samtal med föräldrar som handlar om oro för utanförskap och föräldrar som reagerar starkt på sånt som eleven säger hemma. Föreläsningen handlar bl.a. om gruppdynamik, inne och uteslutningsprocesser, den sociala utvecklingen, tips och kunskap till föräldrar inom detta område vilket ger en ökad förståelse för hur föräldrar och skola tillsammans kan jobba i dessa frågor. Men jag kan också plocka in hur ni på er skola arbetar förebyggande och främjande med dessa delar. Hur er rutin ser ut när det finns misstanke om kränkning. Vad ni önskar att era föräldrar gör och förstår av skolans arbetssätt.

​Efter föreläsningen så träffar föräldrarna sina klasslärare och jobbar vidare. Föräldrarna får diskutera utifrån diskussionsmaterial jag har tagit fram, utifrån de teman vi valt och det vi kommit fram till under planeringen. Jag finns med som stöd under hela kvällen.


NY FÖRELÄSNING 2024

Resiliens - konsten att landa på fötterna

Nya begrepp dyker upp i olika tider och ordet resiliens dyker idag upp lite här och där. Generellt kan sägas att resiliens handlar om att kunna hitta den motståndskraft som behövs för att anpassa sig eller förändras så att man kan ta sig vidare i livet när man möter på motgångar. Resiliens kommer från latinets resiliere, som direkt översatt betyder att studsa tillbaka. I både förskola, skola, ledarskap och arbetsliv så ser man att det här är en viktig förmåga att utveckla i vår snabbt föränderliga värld. Vi har olika förutsättningar för att bli resilienta, men alla kan öka sin förmåga. 

Jag går igenom vad som kännetecknar en resilient person, vilka faktorer som påverkar och vad man behöver bli medveten om. Kanske är du en motståndskraftig person utan att veta om det!

 Efter föreläsningen kommer ni tillsammans gå igenom lite lättsamma övningar och tankesätt som på sikt kan öka din motståndskraft. Man har nämligen sett att vi kan träna oss till en bättre resiliens. 

Personalgrupper inom skola: Hur kan man jobba med resiliens i skolan? Efter föreläsningen går vi igenom lite olika övningar anpassade för eleverna som finns i det kompendium som skolan får med sig efter föreläsningen.